dinsdag 10 maart 2009

Smullen van spitsvondigheden

Ton van Strien schreef over literatuur in de brieven van Hooft en Huygens in het themanummer Brieven! van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal en Letterkunde. Dit nummer kwam tot stand onder gastredactie van VU-hoogleraren Annemarie Kets-Vree en Ben Peperkamp.
Ton van Strien heeft onderzocht hoe over het onderwerp 'poëzie' gecorrespondeerd werd in de briefwisseling van P.C. Hooft met onder andere Constantijn Huygens en Caspar van Baerle. Het levert een vermakelijk palet aan culinaire beeldspraak: de dichters vergeleken hun poëzie in de correspondentie graag met (lekker, sappig, knapperig) eten. De voorkeur voor culinaire beeldspraak wordt door Van Strien in verband gebracht met de opvallende beoordeling van poëzie in de correspondentie, die meer op stijl dan op inhoud gericht is. Vooral talige spitsvondigheden lokken grote waardering uit.

Het artikel van Ton van Strien staat in TNTL 124 (2008) 3, 211-218.

Geen opmerkingen: